20211116_114149.jpg

Navn: Oda Omholt

Alder: 29

Bosted: Kristiansand

Utdannelse: Bachelor i økologi og naturforvaltning fra NMBU og bachelor i informatikk fra NTNU

Arbeidsgiver: Bouvet 

Fartstid som utvikler: 2 1/2 måned

Oppsett: Ikkeno' fancy. Lenovo ThinkPad, en ekstern skjerm eller to, VS Code og ubegrensede mengder te.

Gøy at du deltok på Digitalkonferansen forrige uke, Oda! Hva er dine tanker rundt en egen utviklerkonferanse på Sørlandet?

- Det tror jeg flere vil sette pris på! Jeg syntes det var interessant å lytte til og snakke med utviklere fra andre bedrifter i regionen på konferansen forrige uke. Det ga en boost å høre om hva de drev på med, hvilke utfordringer de hadde og hva de selv syntes var spennende med sin jobb.

Hvordan begynte du med koding?

- Jeg var ved et veiskille i livet i 2017 og var nysgjerrig på om det å studere informatikk og jobbe innen IT var noe for meg. For å finne svar på det begynte jeg med å lære meg Python ved hjelp av boken "A Primer on Scientific Programming with Python" av Hans Petter Langtangen. Jeg syntes det var kjempeartig, og kunne ikke skjønne hvorfor jeg ikke hadde gjort dette før.

Hva jobber du med akkurat nå?

- Akkurat nå utvikler jeg nettsiden til Krigsseilerregisteret (www.krigsseilerregisteret.no) fra bunnen av for å oppdatere kodebasen og implementere et nytt design. Noen kollegaer i Oslo har nettopp blitt ferdig med et kjempefint design. Nå gjenstår det "bare" å bygge alt sammen med Next.js. I tillegg hjelper jeg IKT Agder med å komme i gang med maskinlæring i deres dataplattform-gruppe.

Hva ønsker du å lære mer om fremover i jobben din? 

- Som nyutdannet har jeg flere ting jeg vil lære enn det er plass til å nevne, men jeg er spesielt nysgjerrig på å få mer konkret erfaring med maskinlæring og å bli bedre kjent med de nyeste Azure-teknologiene for stordataanalyse, som Azure Synapse og Data Explorer. I tillegg er boken "The Data Warehouse Toolkit" på vei fra Amazon etter at en kollega anbefalte den på det sterkeste for fagfeltet jeg har gått inn i.

Hva liker du å gjøre utenom jobb?

- I helgene inviterer jeg gjerne til middag og brettspill, tar det med ro hjemme eller går på tur i skogen eller på fjellet med venner. Jeg tror jeg må være det som kalles "ambivert": Jeg elsker mennesker og å være sosial, men jeg trenger også masse egentid til dagdrømming, dagbokskriving, lesing og pianospilling. For tiden prøver jeg å få til en god balanse mellom sosiale aktiviteter etter jobb og å ta meg tid til å trene, lage god og sunn mat og få nok søvn hver natt.

Har du noen tips til unge som ønsker å utdanne seg innenfor IT og utvikling?

- Finn kilder til erfaring utenom studiene! Jeg har lært aller mest gjennom personlige sideprosjekter, deltidsjobber og sommerjobber. Utdannelsen har vært viktig for meg for å ha et studiemiljø, tvinge meg til å lære også de "kjedelige" tingene og gi meg et formelt bevis på ferdighetene mine. Men uten det jeg har gjort ved siden av studiene ville jeg ikke hatt mesteparten av erfaringen jeg hadde da jeg søkte fast jobb.

Du flyttet hit etter studiene på NTNU uten å ha noen relasjoner til denne regionen fra før. Hva er viktig for deg for at du skal trives og fortsette å bo her?

- På kort sikt er det viktig at jeg har et godt miljø på jobb, interessante arbeidsoppgaver og finner meg et sosialt miljø utenom jobben. Alle tre er til alt hell enten i boks eller veldig godt på gli. På lengre sikt kunne jeg tenkt meg et hus med en stor hage jeg kan dyrke grønnsaker i og en sindig sørlending jeg kan dele livets opp- og nedturer med!